Χρόνια κυστίτιδα στις γυναίκες: γιατί η θεραπεία δεν βοηθά και πώς να απαλλαγούμε από την ασθένεια;

Η χρόνια κυστίτιδα είναι μια «ειδική» ασθένεια που προσβάλλει κάθε δέκατη γυναίκα. Συχνά αντιμετωπίζει μια νέα επιδείνωση εντός 1-2 εβδομάδων. μετά από μια σειρά αντιβιοτικών.

Τι συμβαίνει και πώς να ξεπεραστεί η ασθένεια; Για να λάβετε μια σαφή απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις, πρέπει να καταλάβετε τι προκαλεί χρόνια κυστίτιδα και τι συμβαίνει στην ουροδόχο κύστη.

Χρόνια κυστίτιδα - η αλήθεια έγκειται στην αιτία της φλεγμονής

Χρόνια κυστίτιδα

Η χρόνια κυστίτιδα είναι ένας συλλογικός όρος που είναι συνέπεια μιας σειράς ασθενειών. Σε αυτήν την περίπτωση, η φλεγμονώδης διαδικασία αναπτύσσεται για περισσότερο από 2 μήνες και επηρεάζει όχι μόνο το βλεννογόνο της ουροδόχου κύστης (όπως στην οξεία φλεγμονή), αλλά και τα βαθιά στρώματα.

Η θεραπεία της νόσου στο σπίτι μόνο με αντιβιοτικά, όπως η οξεία φλεγμονή, είναι άχρηστη. Η ανακούφιση από τον πόνο είναι μόνο να εξαπατήσετε τον εαυτό σας συμφωνώντας με την προσωρινή ανακούφιση. Εν τω μεταξύ, η ασθένεια θα συνεχίσει να εξελίσσεται και αργά ή γρήγορα ο πόνος θα «χαλάσει» σημαντικά τη ζωή. Προσφέρουμε μια λογική προσέγγιση για την κατανόηση της νόσου.

Σε μια χρόνια φλεγμονώδη διαδικασία, η παθογόνος μικροχλωρίδα αναπτύσσεται ταχέως στην ουροδόχο κύστη. Μπορεί να είναι όχι μόνο βακτήρια, αλλά και μύκητες, πρωτόζωα και ιοί. Επομένως, δεν απαιτείται πάντοτε αντιβιοτικά.

Σημαντικό! Η θεραπεία της χρόνιας κυστίτιδας με φάρμακα από την ομάδα των αντιβιοτικών συνιστάται μόνο εάν ανιχνευτούν ευαίσθητοι μικροοργανισμοί στην ανάλυση των ούρων.

Ένας ασθενής με χρόνια κυστίτιδα έχει πάντα μια φλεγμονώδη παθολογία:

 • Λευκοπλακία του αυχένα της ουροδόχου κύστης (δεν ισχύει) ή κολπική μεταπλασία - η χρόνια αυχενική κυστίτιδα προκαλεί καλοήθη εκφυλισμό της βλεννογόνου μεμβράνης, η οποία είναι αποτέλεσμα αρκετών οξέων προσβολών κυστίτιδας ή γεννητικής λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένης της λανθάνουσας (ουρελάπλασμα, χλαμύδια, κ. λπ. ),
 • Η εκκολπίδα της ουροδόχου κύστης, οι πολύποδες, η ουρολιθίαση είναι εξαιρετικοί χώροι αναπαραγωγής για βακτήρια και μύκητες.
 • Φλεγμονή των νεφρών, υδρονέφρωση, νεφρολιθίαση - λοίμωξη από τα νεφρά με ούρα εισέρχεται συνεχώς στην ουροδόχο κύστη.
 • Η βαθιά θέση του ανοίγματος της ουρήθρας, που άνοιξε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, προκαλεί κυστίτιδα μετά την κεφαλή ·
 • Μειωμένη τοπική ανοσολογική άμυνα - εμφανίζεται με ορμονικές διαταραχές (ανεπαρκής σύνθεση οιστρογόνων παρατηρείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, με παθολογία των ωοθηκών), ασθένειες των γεννητικών οργάνων, σακχαρώδης διαβήτης,
 • Χρόνια εστία λοίμωξης (τερηδόνα, χρόνια αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα κ. λπ. ) - το παθογόνο εξαπλώνεται με αίμα.

ΣημαντικόΑυτές οι ασθένειες είναι η πραγματική αιτία της χρόνιας κυστίτιδας. Επομένως, η ασθένεια πρέπει να εξεταστεί μαζί με την αιτιώδη παθολογία. Για παράδειγμα, η σωστή διάγνωση είναι: «Κυστική πολυπόωση. Χρόνια βακτηριακή κυστίτιδα ".

Μπορεί να προκληθεί επιδείνωση της χρόνιας κυστίτιδας:

 • μικρή ποσότητα πόσιμου νερού,
 • κατάποση πικάντικης τροφής, αλκοόλ,
 • υποθερμία, οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις,
 • Εφέ "θερμοκηπίου" - φορώντας παχιά συνθετικά εσώρουχα, κοκαλιάρικα τζιν,
 • βασική έλλειψη προσωπικής υγιεινής.

Συμπτώματα χρόνιας κυστίτιδας σε μια γυναίκα

Η χρόνια κυστίτιδα είναι λιγότερο συμπτωματική από την οξεία φλεγμονή. Σύμφωνα με τη σοβαρότητα των κλινικών συμπτωμάτων και τη συχνότητα των υποτροπών, διακρίνονται οι ακόλουθες παραλλαγές της πορείας της χρόνιας κυστίτιδας:

 1. Σταθερό λανθάνων - χωρίς παράπονα και εργαστηριακές αλλαγές στα ούρα, η διάγνωση επιβεβαιώνεται μόνο με ενδοσκοπική εξέταση ·
 2. Λανθάνων με σπάνιες υποτροπές - μια οξεία εικόνα της κυστίτιδας εμφανίζεται όχι περισσότερο από 1 φορά το χρόνο.
 3. Καθυστέρηση με συχνές υποτροπές - παροξύνσεις 2 ή περισσότερες φορές ετησίως,
 4. Αργή συνεχιζόμενη φλεγμονή, η οποία επιβεβαιώνεται από εργαστήριο και ενδοσκοπική;
 5. Παρενθετικό - έντονα συμπτώματα, σύνδρομο επίμονου πόνου.

Σημαντικό! Η χρόνια κυστίτιδα πρέπει να διακρίνεται από τον χρόνιο πυελικό πόνο. Με την τελευταία παθολογία, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καταγράφονται αλλαγές στην ανάλυση των ούρων, δεν υπάρχει ενδοσκοπική επιβεβαίωση της φλεγμονής.

Οι αλλαγές στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης κυμαίνονται από καταρροϊκό έως ελκώδες και νεκρωτικό.

Συμπτωματική εικόνα της χρόνιας κυστίτιδας:

 • Πόνος - σχεδόν σταθερός πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα (πάνω από την ηβική), αυξάνεται με την πλήρωση της ουροδόχου κύστης και με περιοδικές βασανιστικές περικοπές. Πόνος κατά την ούρηση - πριν, μετά, αλλά πιο συχνά στο τέλος της εκκένωσης της ουροδόχου κύστης.
 • Συχνή ώθηση ούρησης - σε κριτικές για τη θεραπεία της χρόνιας κυστίτιδας, οι γυναίκες σημειώνουν ότι οι συχνές παρορμήσεις δεν τους επιτρέπουν να πάνε χωρίς τουαλέτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, καταλήγουν με μια μικρή ποσότητα ούρων και αίσθημα ελλιπούς εκκένωσης. Η νυκτουρία (πηγαίνετε στην τουαλέτα τη νύχτα) και η ακράτεια ούρων στρες είναι συχνή.
 • Αλλαγές στα ούρα - με ελκώδεις βλάβες και την έναρξη μιας νεκρωτικής διαδικασίας, εμφανίζεται αίμα στα ούρα.

Σημαντικό! Σε αντίθεση με την ουρηθρίτιδα, ο πόνος στη χρόνια κυστίτιδα δεν σχετίζεται πάντα με την ούρηση.

Εάν τα συμπτώματα της χρόνιας κυστίτιδας στις γυναίκες επιδεινωθούν μετά τη θεραπεία (μετά από 1-2 εβδομάδες), η φλεγμονή προκαλείται από την ενεργοποίηση ενός τύπου μικροοργανισμού. Μια υποτροπή που εμφανίζεται αρκετές εβδομάδες μετά τη θεραπεία υποδηλώνει εκ νέου μόλυνση με άλλο τύπο παθογόνου. Μαζί με σημάδια χρόνιας κυστίτιδας, οι γυναίκες σημειώνουν επίσης συμπτώματα της υποκείμενης νόσου - κολπική απόρριψη με γυναικολογική παθολογία, πόνο στην πλάτη ή κολικούς προσβολές με παθολογία των νεφρών.

Σημαντικό! Η ανάλυση ούρων για χρόνια κυστίτιδα δεν αποκαλύπτει πάντα σημάδια φλεγμονής και ανιχνεύει το παθογόνο. Η μόνη μελέτη που είναι εγγυημένη για την επιβεβαίωση της διάγνωσης είναι η κυστεοσκόπηση. Μερικές φορές απαιτείται ουρογραφία.

Πώς να αντιμετωπίσετε σωστά τη χρόνια κυστίτιδα;

Πώς να αντιμετωπίσετε σωστά τη χρόνια κυστίτιδα

Οι περισσότερες γυναίκες που πάσχουν από χρόνια κυστίτιδα έχουν δοκιμάσει μόνα τους όλα τα αντιβιοτικά και τις ομοιοπαθητικές θεραπείες, ξέρουν τι είναι η ιατρική έγχυση στην ουροδόχο κύστη και την ιοντοφόρηση. Και γιατί, λοιπόν, φαίνεται ότι η περίπλοκη θεραπεία δεν βοηθά; Η απάντηση είναι απλή - η αιτία της φλεγμονής δεν έχει εξαλειφθεί. Ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα για χρόνια κυστίτιδα πραγματοποιείται στους ακόλουθους τομείς:

 • Εξάλειψη της αιτιώδους παθολογίας

  Ανάλογα με τη διάγνωση, η μεταφορά της ουρήθρας (πλαστική) πραγματοποιείται με μια ανώμαλη θέση της ουρήθρας, την αφαίρεση με λέιζερ των λευκοπλακίων και των πολύποδων, κ. λπ. Σχεδόν όλες οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται μέσω της ουρήθρας, χωρίς να αφήνονται σημάδια στο δέρμα. Στον ασθενή χορηγείται νωτιαία ή ενδοφλέβια αναισθησία.

  Η χειρουργική επέμβαση trans ουρήθρας (π. χ. αφαίρεση πέτρας) πραγματοποιείται συχνά κατά τη διάρκεια της κυστεοσκόπησης. Οι αναθεωρήσεις των γυναικών σχετικά με τη θεραπεία της χρόνιας κυστίτιδας δείχνουν συχνά τον πόνο της ενδοσκοπικής εξέτασης. Η κυστεοσκόπηση πρέπει να γίνεται με αναισθησία, έτσι ώστε ο ασθενής να μην αισθάνεται πόνο. Μετά από διαδερμικές επεμβάσεις, μια γυναίκα βρίσκεται στο νοσοκομείο για μόνο 1 ημέρα, τη δεύτερη μέρα που μπορεί να πάει στη δουλειά.

 • Έλεγχος λοιμώξεων

  Ανάλογα με τον τύπο του παθογόνου που εντοπίζεται, στους ασθενείς χορηγείται μια σειρά αντιβιοτικών, αντιικών ή αντιμυκητιασικών παραγόντων. Για βακτηριακή κυστίτιδα, συνταγογραφούνται φάρμακα με βακτηριοκτόνο (όχι βακτηριοστατικό! ) Για 7-10 ημέρες.

 • Θεραπεία συμπτωμάτων χρόνιας κυστίτιδας σε γυναίκες

  Τα ΜΣΑΦ χρησιμοποιούνται συχνότερα για την ανακούφιση του πόνου γρήγορα. Μετά από 2-3 εβδομάδες. κατά τη διάρκεια των ΜΣΑΦ, το αποτέλεσμα διαρκεί έως και 3 μήνες. Τα αντιισταμινικά συνταγογραφούνται ταυτόχρονα.

 • Imunostimulation

  Η ταυτόχρονη χρήση ανοσοδιεγερτικών με αντιβιοτική θεραπεία μπορεί να αντικαταστήσει προφυλακτικά μαθήματα τους επόμενους 6 μήνες.

 • Εξάλειψη της υποξίας των ιστών

  Αντιαιμοπεταλιακοί παράγοντες συνταγογραφούνται για τη βελτίωση της διατροφής του κυστικού βλεννογόνου και την πρόληψη του σχηματισμού συμφύσεων.

  Φάρμακα που αποκαθιστούν τη μικροκυκλοφορία και έχουν ανοσοδιεγερτικό αποτέλεσμα χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως για προστατίτιδα στους άνδρες και συνταγογραφούνται για χρόνια κυστίτιδα στις γυναίκες.

 • Πρόληψη αντικατάστασης επιθηλιακού βλεννογόνου

  Ορμονικά παρασκευάσματα έχουν χρησιμοποιηθεί ενεργά για το σκοπό αυτό τον τελευταίο καιρό. Το οιστρογόνο και η προγεστερόνη επιταχύνουν την ανάπτυξη ενός προστατευτικού στρώματος στον κυστικό βλεννογόνο. Το ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο Ovestin διατίθεται σε δισκία και κεριά.

 • Τοπική θεραπεία

  Για τοπική επίδραση στη φλεγμονώδη διαδικασία, καταφεύγουν σε εγκαταστάσεις (εγχύσεις) στην ουροδόχο κύστη του διαλύματος Dioxidin, Heparin, κολλοειδούς αργύρου (καταπολεμά βακτήρια, ιούς, πρωτόζωακαι μύκητες). Ωστόσο, μια τέτοια θεραπεία χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση για τον αποκλεισμό της λοίμωξης.

 • Φυσιοθεραπεία

  Φυσιοθεραπεία - ηλεκτροφόρηση φαρμάκων, υπερηχογράφημα, θεραπεία με λέιζερ, ηλεκτρική διέγερση, μαγνητοθεραπεία - αποτρέψτε την περαιτέρω αντικατάσταση του επιθηλίου της ουροδόχου κύστης και έχουν αποτέλεσμα απορρόφησης. Η ιατρική θεραπεία συμπληρώνεται ενεργά με ασκήσεις φυσικοθεραπείας για την ομαλοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος και την ενίσχυση των πυελικών μυών.

 • Θεραπεία με λαϊκές θεραπείες

  Είναι δυνατή η θεραπεία της χρόνιας κυστίτιδας στο σπίτι με δίσκους και αφέψημα φαρμακευτικών βοτάνων μόνο με την έγκριση του γιατρού σας! Τα περισσότερα έχουν διουρητικό και αντισηπτικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, το bearberry ενεργοποιεί την αναγέννηση των ιστών, το κολλιτσίδα καταπολεμά μυκητιασικές λοιμώξεις, το χαμομήλι και τον κισσό εξαλείφει τον μυϊκό σπασμό (ανακούφιση από τον πόνο), η εχινάκεια έχει αντιιικό αποτέλεσμα. Η θεραπεία με φαρμακευτικά βότανα διαρκεί τουλάχιστον ένα μήνα, το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με συνδυασμό πολλών βοτάνων.

Σημαντικό! Με χρόνια κυστίτιδα, είναι απαραίτητο να καταναλώνετε αρκετό νερό, να αποκλείετε πικάντικες, αλμυρές τροφές, καπνιστό κρέας και τρόφιμα που περιέχουν συντηρητικά και χημικές χρωστικές από τη διατροφή.

Ποια είναι η πρόβλεψη;

Η διάρκεια της θεραπείας και η πρόγνωση της νόσου εξαρτώνται από τον βαθμό βλάβης στο επιθήλιο της ουροδόχου κύστης, τη φύση της ταυτόχρονης παθολογίας και την κατάσταση της ανοσίας. Για την αποφυγή υποτροπών, οι γιατροί συμβουλεύουν να τηρούν τις ακόλουθες συστάσεις:

 • 10 ημέρες πίνετε τσάι από βότανα,
 • πρόσληψη αντιβιοτικών για τις επόμενες 10 ημέρες,
 • 10 ακόμη ημέρες αφαίρεση άλλου φαρμακευτικού βοτάνου.

Παρόμοιο σχήμα χρησιμοποιείται για 3-6 μήνες. μετά την κύρια πορεία της θεραπείας, ουσιαστικά εξαλείφει την επιδείνωση της χρόνιας κυστίτιδας.

Η πιο δυσμενής πρόγνωση για ουλές στην ουροδόχο κύστη και στην ουρήθρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει ανάγκη χειρουργικής εκτομής εστιών συνδετικού ιστού.

Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι το χαοτικό φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να εξαλείψει τα οξέα συμπτώματα, αλλά δεν θα αποκαταστήσει τον βλεννογόνο της ουροδόχου κύστης και δεν θα θεραπεύσει την αιτιολογική ασθένεια. Μόνο ένας γιατρός, έχοντας σαφή κατανόηση της αιτίας της νόσου, θα συνταγογραφήσει μεμονωμένα ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα και θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα εξουθενωτικά συμπτώματα της χρόνιας κυστίτιδας για πάντα!