Κυστίτιδα

Τι είναι η κυστίτιδα και γιατί συμβαίνει

Η κυστίτιδα είναι μια ασθένεια στην οποία φλεγμονή του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης. Όταν η κύστη φλεγμονή, η βλεννογόνος μεμβράνη συνήθως γίνεται φλεγμονή.

Αυτή η ασθένεια της ουροδόχου κύστης είναι αρκετά συχνή: όπως φαίνεται από ιατρικά στατιστικά στοιχεία, περίπου το 35% των ατόμων ηλικίας 20 έως 45 ετών πάσχουν από κυστίτιδα. Κατά κανόνα, τα κορίτσια και οι γυναίκες μαθαίνουν από τη δική τους εμπειρία τι είναι η κυστίτιδα. Ταυτόχρονα, η κυστίτιδα είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο στους άνδρες. Τέτοια χαρακτηριστικά της νόσου οφείλονται στην ανατομική διαφορά στη δομή του ουροποιητικού συστήματος και στα δύο φύλα. Η κυστίτιδα στις γυναίκες προκαλείται από το μικρό μήκος της ουρήθρας, καθώς και από το γεγονός ότι το άνοιγμα της βρίσκεται κοντά στον πρωκτό. Ως αποτέλεσμα, τα βακτήρια μπορούν εύκολα να εισέλθουν στην κύστη και να προκαλέσουν μόλυνση. Η κυστίτιδα είναι πιο συχνή σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, έγκυες γυναίκες και γυναίκες που βρίσκονται στη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο.

Όπως μαρτυρούν οι γιατροί, η κυστίτιδα είναι η πιο συχνή μεταξύ των ουρολογικών ασθενειών γενικά.

Τύποι κυστίτιδας

Εάν η κυστίτιδα σε γυναίκες και άνδρες εκδηλώνεται έντονα σε μια υγιή ουροδόχο κύστη, τότε σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να μιλήσουμε για την πρωτογενή κυστίτιδα. Όταν εμφανίζεται φλεγμονή της ουροδόχου κύστης ως αποτέλεσμα συγκεκριμένης νόσου της ουροδόχου κύστης, εμφανίζεται δευτερογενής κυστίτιδα. Επιπλέον, η δευτερογενής κυστίτιδα αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα φλεγμονής άλλων οργάνων του ανθρώπινου ουροποιητικού συστήματος.

Τύποι και μορφές κυστίτιδας

Λόγω ορισμένων ιδιαιτεροτήτων της ανατομίας και της φυσιολογίας, η πρωτογενής κυστίτιδα εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες σε νεαρή ηλικία. Η δευτερογενής κυστίτιδα στους άνδρες εμφανίζεται συχνότερα ως αποτέλεσμα της φλεγμονώδους διαδικασίας του προστάτη. Αυτή η ασθένεια είναι χαρακτηριστική για τους ηλικιωμένους άνδρες.

Εάν λάβουμε υπόψη τη φύση της νόσου, τότε συνήθως η κυστίτιδα διαιρείται σε οξεία και χρόνια.

Επιπλέον, υπάρχει ταξινόμηση της κυστίτιδας ανάλογα με την προέλευσή της. Πιο συχνά διαγιγνώσκεται κυστίτιδα που είναι μολυσματική προέλευση. Αλλά μερικές φορές υπάρχει φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, η οποία αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της χημικής επίδρασης (ως αποτέλεσμα της θεραπείας με ορισμένα φάρμακα) και της θερμικής επίδρασης (ως αποτέλεσμα του πλυσίματος της ουροδόχου κύστης με πολύ ζεστό υγρό). Τα εγκαύματα μπορεί να οδηγήσουν σε κυστίτιδα και βλάβη στην επένδυση της ουροδόχου κύστης. Ακόμη και με τέτοια φαινόμενα, η λοίμωξη παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου, η οποία συνδέεται γρήγορα.

Αιτίες κυστίτιδας

Σημάδια κυστίτιδας εμφανίζονται λόγω λοίμωξης στον άνθρωπο, ειδικά του E. coli. Ωστόσο, η φλεγμονή της επένδυσης της ουροδόχου κύστης συμβαίνει συχνά λόγω της εκδήλωσης σταφυλοκοκκικών και στρεπτόκοκκων λοιμώξεων. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν αποδείξει σήμερα ότι μόνη μόλυνση δεν είναι επαρκής λόγος για την εμφάνιση κυστίτιδας στον άνθρωπο. Για να αναπτυχθεί κυστίτιδα, είναι απαραίτητη η παρουσία ενός αριθμού συνοδευτικών παραγόντων που οδηγούν σε μείωση της γενικής αντίστασης του σώματος. Μεταξύ τέτοιων παραγόντων, θα πρέπει να αναφερθεί μια μεταδοτική νόσος που είχε ήδη μεταδοθεί, γενική εξάντληση και σοβαρή υπερφόρτωση, ανεπάρκεια βιταμινών και άλλοι λόγοι.

Η κυστίτιδα στις γυναίκες εμφανίζεται λόγω της επίδρασης διαφόρων παραγόντων. Η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί μετά από προηγουμένως μεταδιδόμενες φλεγμονώδεις ασθένειες γυναικολογικής, ουρολογικής ή ειδικής φύλου. Η κυστίτιδα εμφανίζεται συχνά μετά τη γονόρροια, την ουρηθρίτιδα, την αδενοξίτιδα, την ενδομητρίτιδα και διάφορες άλλες καταστάσεις. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι ασθένειες συνεχίζουν να αναπτύσσουν κυστίτιδα εάν δεν έχουν θεραπευτεί πλήρως ή εάν το άτομο προσπάθησε να αντιμετωπίσει η ίδια την ασθένεια χωρίς να συμβουλευτεί γιατρό και να συνταγογραφήσει τη σωστή πορεία θεραπείας.

Η κυστίτιδα είναι πολύ συχνά αποτέλεσμα σοβαρής υποθερμίας. Η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου μετά από υποθερμία στην πυελική περιοχή είναι ιδιαίτερα υψηλή. Έτσι, μια γυναίκα μπορεί να καθίσει μόνο σε κρύες πέτρες για περίπου είκοσι λεπτά και μετά από λίγο, σχεδόν σίγουρα θα εμφανιστεί φλεγμονή της ουροδόχου κύστης.

Η συχνή δυσκοιλιότητα που διαρκεί αρκετές ημέρες είναι επίσης ένας παράγοντας που συμβάλλει στην μετέπειτα ανάπτυξη της κυστίτιδας. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση κυστίτιδας, αποφύγετε ακατάλληλο σκούπισμα μετά από κίνηση του εντέρου: για να αποφύγετε τη μόλυνση, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να σκουπίσετε μπροστά προς τα πίσω, όχι το αντίστροφο. Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, μια γυναίκα πρέπει να αλλάζει ταμπόν ή τακάκια συχνά, καθώς αυτό αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης.

Η κυστίτιδα στις γυναίκες μπορεί ακόμη και να προκληθεί από το να φοράτε πολύ σφιχτά εσώρουχα και καλσόν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, για να αποφευχθεί αυτή η άσχημη ασθένεια, κάθε γυναίκα πρέπει να τηρεί το σωστό ημερήσιο πρόγραμμα ούρησης. Πρέπει να ουρείτε τουλάχιστον πέντε φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην πραγματικότητα, η μόλυνση μπορεί να εισέλθει στην ουροδόχο κύστη πολύ μεγάλα διαστήματα μεταξύ των επισκέψεων στην τουαλέτα, προκαλώντας φλεγμονή.

οι κύριες εκδηλώσεις της κυστίτιδας

Επιπλέον, η κυστίτιδα εκδηλώνεται σε παιδιά και γυναίκες παρουσία άλλων ασθενειών που επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος. Επομένως, οι αιτίες της κυστίτιδας μπορεί να είναι τακτική μακροχρόνια άσκηση που οδηγεί σε υπερβολική άσκηση, συνεχή έλλειψη ύπνου, ανθυγιεινή διατροφή, συνεχείς αγχωτικές καταστάσεις και άλλους λόγους.

Ταυτόχρονα, οι αιτίες της κυστίτιδας στους άνδρες είναι χρόνιες φλεγμονώδεις διεργασίες οργάνων στην περιοχή. Στους άνδρες, η κυστίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με φλεγμονή των εντέρων, του προστάτη, των όρχεων και της επιδιδυμίδας και της ουρήθρας. Προκαλείται επίσης από τους ακόλουθους λόγους: την παρουσία απόφραξης στο ουροποιητικό σύστημα ή σε διογκωμένο προστάτη. Η κυστίτιδα είναι συχνά πιο σοβαρή στους άνδρες από τις γυναίκες.

Συμπτώματα κυστίτιδας

Τα κύρια συμπτώματα μιας κυστίτιδας είναι πολύ συχνή και επώδυνη ούρηση. Εμφανίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις μετά από σημαντική υποθερμία. Ένα υγιές άτομο ουρεί συνήθως πέντε έως έξι φορές την ημέρα. Τα συχνότερα ταξίδια στην τουαλέτα μπορεί να υποδηλώνουν φλεγμονή της ουροδόχου κύστης. Εκτός από την πολυουρία (υπερβολική ούρηση), η επώδυνη ούρηση εκδηλώνεται ως συμπτώματα κυστίτιδας. Επιπλέον, οι ασθενείς πάσχουν από πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα που εγγενώς τραβά. Σε έναν ασθενή με κυστίτιδα, τα ούρα γίνονται θολά, μερικές φορές μπορεί να βρεθεί πρόσμειξη αίματος σε αυτό. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, ένα άτομο παραπονιέται ότι δεν μπορεί να σταματήσει τα ούρα.

Η οξεία κυστίτιδα εκδηλώνεται συχνά σε ρίγη και αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος σε υποβρύχια. Σε αυτήν την περίπτωση, μερικές φορές παρατηρούνται ήπια συμπτώματα κυστίτιδας: οι ασθενείς εμφανίζουν πόνο μόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα. Η οξεία κυστίτιδα μπορεί να επουλωθεί από μόνη της: οι εκδηλώσεις της απλώς εξαφανίζονται μετά από μερικές ημέρες. Ωστόσο, συνήθως η οξεία κυστίτιδα διαρκεί επτά έως εννέα ημέρες και απαιτείται η σωστή θεραπευτική αγωγή. Ωστόσο, εάν η θερμοκρασία του σώματος του ασθενούς υπερβεί τους 38 βαθμούς, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε αμέσως έναν ουρολόγο για να αποκλείσετε την παρουσία λοίμωξης του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Στη χρόνια μορφή της νόσου, τα συμπτώματα της κυστίτιδας προκαλούνται από την ασθένεια που προκάλεσε τη φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη. Επιπλέον, τα σημάδια της κυστίτιδας σε αυτήν την περίπτωση καθορίζονται από τη γενική κατάσταση του άρρωστου ατόμου. Γενικά είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της οξείας κυστίτιδας, αλλά είναι λιγότερο έντονα.

Με χρόνια κυστίτιδα, υποτροπές της νόσου μπορεί να εμφανιστούν τακτικά, ενώ η περίοδος ανάπαυσης του ασθενούς συχνά αντικαθίσταται από επιδείνωση της κυστίτιδας.

Εκτός από αυτές τις μορφές, μερικές φορές διαγιγνώσκεται αργή κυστίτιδα, η οποία δεν χαρακτηρίζεται από έντονες παροξύνσεις. Ωστόσο, οι ασθενείς παραπονιούνται για συχνή ούρηση με ήπιο πόνο. Τα συμπτώματα αυτής της μορφής κυστίτιδας είναι τα περιοδικά άλματα στη θερμοκρασία του σώματος στο υποβρύχιο και ένα γενικό αίσθημα αδυναμίας και αδυναμίας.

Η κυστίτιδα στα παιδιά συνήθως οδηγεί σε κακή υγεία και γενική αδυναμία στο παιδί. Ο ασθενής γίνεται ευερέθιστος, η όρεξή του μειώνεται, μερικές φορές εμφανίζεται εμετός. Επιπλέον, το παιδί παραπονιέται για επώδυνη ούρηση. Οι γονείς πρέπει σίγουρα να συμβουλευτούν έναν γιατρό εάν υποπτεύονται κυστίτιδα σε παιδιά, καθώς παρόμοια συμπτώματα είναι τυπικά για άλλες ασθένειες.

Διαγνωστικά κυστίτιδας

Η κυστίτιδα είναι συνήθως εύκολο στη διάγνωση. Με κυστίτιδα σε οξεία και χρόνια μορφή, οι ασθενείς μπορούν να προσδιορίσουν σαφώς την παρουσία χαρακτηριστικών συμπτωμάτων. Επομένως, μετά από λεπτομερή εξέταση, ένας ειδικός μπορεί να προτείνει μια τέτοια διάγνωση. Είναι επίσης σημαντικό να μελετηθεί το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, καθώς με τη χρόνια μορφή κυστίτιδας εμφανίζεται και η προηγούμενη ασθένεια.

Εάν ένας ειδικός υποψιάζεται ότι ένας ασθενής έχει κυστίτιδα, θα πρέπει να γίνει ανάλυση ούρων για να προσδιοριστεί εάν υπάρχει φλεγμονή. Η διάγνωση της «κυστίτιδας» επιβεβαιώνεται όταν υπάρχουν λευκοκύτταρα και παθογόνοι μικροοργανισμοί στα ούρα του ασθενούς.

Θεραπεία κυστίτιδας

Κατά τη θεραπεία της κυστίτιδας, το πρώτο πράγμα που θα συνταγογραφήσει ένας γιατρός είναι τα αντιβακτηριακά φάρμακα για να καθαρίσει τη λοίμωξη στην ουροδόχο κύστη και να σταματήσει η φλεγμονή. Κατά τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών, είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη η ανάγκη λήψης αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει να χρησιμοποιείτε φάρμακα που διεγείρουν την παροχή αίματος στην ουροδόχο κύστη για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτά τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται για τουλάχιστον 30 ημέρες. Η σύνθετη θεραπεία περιλαμβάνει επίσης τη χρήση αδρενεργικών αναστολέων για την ανακούφιση της επιθυμίας.

Κατά τη θεραπεία της χρόνιας κυστίτιδας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να θεραπεύσετε την ασθένεια που προκάλεσε τη μετάβαση της κυστίτιδας σε χρόνια μορφή. Σε αυτήν την περίπτωση, η σύνθετη θεραπεία περιλαμβάνει επίσης αντιβακτηριακά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, καθώς και λήψη βιταμινών, φάρμακα που βελτιώνουν την παροχή αίματος στην ουροδόχο κύστη. Οι μέθοδοι φυσιοθεραπείας χρησιμοποιούνται ευρέως. Μερικές φορές με παρατεταμένη χρόνια κυστίτιδα, η ουροδόχος κύστη του ασθενούς θα συρρικνωθεί και θα συρρικνωθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, απαιτείται μόνο χειρουργική θεραπεία της νόσου.

Θεραπεία της κυστίτιδας με λαϊκές θεραπείες

Θεραπεία της κυστίτιδας με λαϊκές θεραπείες

Η κυστίτιδα είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία της επένδυσης της ουροδόχου κύστης, μιας από τις πιο κοινές ουρολογικές ασθένειες. Οι πιο συχνές εμφανίσεις κυστίτιδας σχετίζονται με E. coli και μικρόβια του γένους Klebsiella. Πολύ πιο συχνά, η ασθένεια εκδηλώνεται στις γυναίκες ως αποτέλεσμα της ειδικής ανατομικής δομής του γυναικείου σώματος: η μόλυνση εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη μέσω της ανερχόμενης ουρήθρας. Η κυστίτιδα εκδηλώνεται επίσης μερικές φορές στους άνδρες ως μια κατάσταση που σχετίζεται με φλεγμονή των σπερματικών κυστιδίων, του προστάτη, της ουρήθρας και της επιδιδυμίας.

Οι εκδηλώσεις της κυστίτιδας διαφέρουν από τα συμπτώματα άλλων ασθενειών: με κυστίτιδα, ένα άτομο πάσχει από μια πολύ συχνή ανάγκη ούρησης, κατά την οποία μπορεί να γίνει αισθητός οξύς πόνος. Ο ασθενής παράγει θολά ούρα, τα οποία μπορεί να έχουν δυσάρεστη οσμή. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξηθεί. Η θεραπεία της κυστίτιδας στις γυναίκες συνταγογραφείται από γυναικολόγο και στους άνδρες από ουρολόγο. Μετά την πραγματοποίηση των απαραίτητων εξετάσεων, πραγματοποιείται φαρμακευτική θεραπεία - τα δισκία για κυστίτιδα συνταγογραφούνται ξεχωριστά.

Θεραπεία της κυστίτιδας στο σπίτι

Ωστόσο, είναι επίσης δυνατή η θεραπεία της κυστίτιδας στο σπίτι παράλληλα με λαϊκές θεραπείες. Ταυτόχρονα, οι εναλλακτικές θεραπείες είναι πολύ αποτελεσματικές για την εξάλειψη της κυστίτιδας.

Οι γυναίκες ενθαρρύνονται να πάνε στο μπάνιο όσο το δυνατόν συχνότερα για να αποφύγουν μεγάλες παύσεις μεταξύ της ούρησης. Για καθημερινή χρήση, συνιστάται να επιλέξετε βαμβακερά εσώρουχα που παρέχουν καλή ανταλλαγή αέρα και, κατά συνέπεια, μειώνουν την ανάπτυξη μικροβίων. Αποφύγετε τη χρήση μαξιλαριών αναψυχής το καλοκαίρι. Συνιστάται επίσης να μην φοράτε πολύ σφιχτά παντελόνια και τζιν. Κατά το πλύσιμο των εσωρούχων σας, είναι πολύ σημαντικό να ξεπλένετε τα εσώρουχα σας όσο το δυνατόν καλύτερα μετά τη χρήση του απορρυπαντικού.

Σε περίπτωση κυστίτιδας, η διατροφή πρέπει να προσαρμοστεί. Εάν ο ασθενής έχει οξεία μορφή κυστίτιδας, σταματήστε να τρώτε στερεά τρόφιμα για λίγο. Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πίνετε νερό. Μετά την ομαλοποίηση της θερμοκρασίας του σώματος, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκους χυμούς λαχανικών στη διατροφή. Συνιστάται χυμός καρότου και παντζαριού. Ο χυμός αγγουριού με πρόσθετο μέλι μπορεί να είναι ένα πολύ ισχυρό διουρητικό.

Η διατροφή της κυστίτιδας περιλαμβάνει την εξαίρεση του πικάντικου, αλμυρού και καπνιστού κρέατος από τη διατροφή. Η δίαιτα για κυστίτιδα περιλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση περίπου τριών λίτρων υγρού. Η δίαιτα για κυστίτιδα σχετίζεται με πολύ χαμηλή οξύτητα. Τα τουρσί κατά τη διάρκεια της θεραπείας της νόσου πρέπει επίσης να αποκλείονται από τη διατροφή.

Για να προετοιμάσετε ένα ποτό που είναι χρήσιμο κατά της κυστίτιδας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εκχύλισμα αρκεύθου (1 κουταλάκι του γλυκού του προϊόντος πρέπει να αραιωθεί σε ένα ποτήρι νερό). Ωστόσο, η θεραπεία της κυστίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αυτό το φάρμακο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Εκτός από την κατανάλωση πολλών υγρών για κυστίτιδα, συνιστάται η θέρμανση: μπορείτε να τοποθετήσετε ένα ζεστό θερμαντικό επίθεμα στην περιοχή όπου βρίσκεται η κύστη. Τα ζεστά μπάνια Sitz είναι επίσης χρήσιμα.

Θεραπεία της κυστίτιδας με αρωματοθεραπεία

Είναι από καιρό γνωστό ότι η χρήση αιθέριων ελαίων έχει αντισηπτική επίδραση στο σώμα. Τα αρωματικά έλαια για κυστίτιδα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων σημείων της νόσου. Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο πριν βυθίσετε στο νερό κατά τη διάρκεια ενός ζεστού λουτρού. Συνήθως δεν προστίθενται περισσότερες από δέκα σταγόνες στο μπάνιο. Ως αρωματικά έλαια που είναι καλύτερα για τη θεραπεία της κυστίτιδας, μπορείτε να πάρετε λεμόνι (αυτό το λάδι χρησιμοποιείται σε μικρότερες ποσότητες - όχι περισσότερες από πέντε σταγόνες), χαμομήλι και πετρέλαιο περγαμόντου. Το σανδαλόξυλο είναι επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία της κυστίτιδας στο σπίτι.

Σε περίπτωση σοβαρής επιδείνωσης της κυστίτιδας και έντονης δυσφορίας, μπορείτε να προετοιμάσετε μια συμπίεση που θα τοποθετηθεί στην κάτω κοιλιακή χώρα. Βάλτε 3-5 σταγόνες λεβάντας ή χαμομηλιού σε μια ζεστή συμπίεση. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε αρωματικά έλαια για τη θεραπεία της κυστίτιδας, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν συνιστώνται όλα τα έλαια για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επομένως, κάθε γυναίκα που ξεκινά τη θεραπεία της κυστίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αρωματικά έλαια πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί έναν γιατρό.

Θεραπεία της κυστίτιδας με βότανα

Η κύρια αρχή της θεραπείας της κυστίτιδας με λαϊκές θεραπείες είναι η χρήση βοτάνων για την παρασκευή εγχύσεων και αφέψημα, τα οποία χρησιμοποιούνται για άφθονο πόσιμο.

πώς και πώς να θεραπεύσετε την κυστίτιδα

Εάν τα συμπτώματα της νόσου δεν είναι πολύ έντονα, μπορεί να μην χρειάζεστε φάρμακα για την κυστίτιδα. Η τακτική κατανάλωση τσαγιού από βότανα μπορεί να βοηθήσει στη φλεγμονή. Ως τέτοιο τσάι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αφέψημα από χαμομήλι, meadowsweet. Το βότανο Buku συνιστάται επίσης για τη θεραπεία της κυστίτιδας με λαϊκές θεραπείες που έχουν καταπραϋντική επίδραση στη βλεννογόνο μεμβράνη. Με την τακτική χρήση ενός παρασκευάσματος αυτού του βοτάνου, μπορεί να αποφευχθεί η θεραπεία με αντιβιοτικά ή άλλα χάπια για κυστίτιδα. Επιπλέον, για τη θεραπεία με βότανα, συνιστάται ένα αφέψημα του bearberry, το οποίο είναι ένα πολύ ισχυρό αντισηπτικό. Μια αλκαλική επίδραση στα ούρα ενός ατόμου με κυστίτιδα ασκείται από σπόρους σέλινου, ρίζες και φύλλα marshmallow. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε μερικές σκελίδες σκόρδο κάθε μέρα για να βοηθήσετε στην καταπολέμηση της λοίμωξης.

Τα μπουμπούκια της λεύκας βοηθούν στην επούλωση της κυστίτιδας, η οποία χρησιμοποιείται για την έγχυση και παίρνει μισό ποτήρι πριν από τα γεύματα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα βάμμα αλκοόλ από τα νεφρά και να πάρετε περίπου 30 σταγόνες τρεις φορές την ημέρα.

Μία από τις φυτικές συλλογές περιέχει ίσα μέρη του Αγίου Ιωάννη του μούστου, του χαμομηλιού, των φύλλων των βακκίνιων και των μαύρων μπουμπουκιών λεύκας. Μπορείτε να προετοιμάσετε το ζωμό ως εξής: προσθέστε μισό λίτρο βραστό νερό σε δύο κουταλιές της σούπας της ψιλοκομμένης συλλογής. Η συλλογή εγχύεται σε θερμό ολονυκτίως. Ο ζωμός πρέπει να λαμβάνεται έως και πέντε φορές την ημέρα για το ένα τρίτο του ποτηριού πριν από τα γεύματα.

Η δεύτερη συλλογή βοτάνων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης στις γυναίκες περιλαμβάνει δύο μέρη σημύδας, αρκεύθου, μούρων και ενός μέρους γρασίδι. Ο ζωμός παρασκευάζεται όπως στην πρώτη περίπτωση. Μπορείτε να το πάρετε έως και τέσσερις φορές την ημέρα, το ένα τρίτο ενός ποτηριού πριν από τα γεύματα.

Μια άλλη αποτελεσματική έγχυση για τη θεραπεία της κυστίτιδας σε γυναίκες και άνδρες γίνεται από πέντε μέρη φύλλων σημύδας και αρκεύθου και δύο μέρη σπόρων μαϊντανού. Η προετοιμασία και η δοσολογία της έγχυσης είναι παρόμοια με τις προηγούμενες συνταγές.

αποτελεσματικές θεραπείες για κυστίτιδα

Ένα άλλο φυτικό παρασκεύασμα για τη θεραπεία της κυστίτιδας περιλαμβάνει πέντε μέρη του Αγίου Ιωάννη του μούστου και άγριο δεντρολίβανο, ένα μέρος λιναρόσπορου, τρία μέρη το καθένα από μπουμπούκια και δυόσμο και δύο μέρη αλογουρά. Η κατανάλωση μιας τέτοιας συλλογής, που παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο όπως τα βότανα που περιγράφηκαν προηγουμένως, πρέπει να είναι το ένα τέταρτο του ποτηριού πριν από τα γεύματα για δύο μήνες.

Το βράσιμο ισχίου είναι ένα καλό φάρμακο για την κυστίτιδα. Για να το κάνετε αυτό, πάρτε τέσσερις κουταλιές της σούπας ρίζες τριαντάφυλλου και γεμίστε τις με ένα λίτρο νερό. Βράστε τις ρίζες για περίπου δεκαπέντε λεπτά. Μετά την ψύξη και το κοσκίνισμα, ο ζωμός λαμβάνεται μισό ποτήρι τέσσερις φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα.

Το γρασίδι Delphinium, τα στίγματα καλαμποκιού, το άνθος του linden, το lungwort, ο λοβός των φασολιών, τα φύλλα φασκόμηλου, το pisain, το wormwood και το centaur grass χρησιμοποιούνται επίσης για την παρασκευή φαρμακευτικών αφέψημα για τη θεραπεία της κυστίτιδας.

Όταν η ούρηση είναι δύσκολη, χρησιμοποιείται μια αποτελεσματική συνταγή φυτικών φαρμάκων. Τα αποξηραμένα παλαιότερα λουλούδια χύνονται με βραστό νερό και χύνονται σε αυτό για μια ώρα. Η έγχυση πρέπει να πίνεται για δύο εβδομάδες, δύο κουταλιές της σούπας. Και μια παρασκευή από φύλλα μαύρης σταφίδας χρησιμοποιείται ως διουρητικό. Οι μαύρες σταφίδες είναι επίσης αποτελεσματικές.

Θεραπεία της κυστίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γενική ανοσία μιας γυναίκας συνήθως μειώνεται σημαντικά, γι 'αυτό η κυστίτιδα εκδηλώνεται πολύ συχνά κατά τη γέννηση ενός παιδιού. Κάθε έγκυος γυναίκα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στα συμπτώματά της. Η αυξημένη ούρηση είναι χαρακτηριστική όλων των εγκύων γυναικών. Ωστόσο, εάν υπάρχει δυσφορία κατά την ούρηση στην περιοχή της ουροδόχου κύστης, μια γυναίκα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως θεραπεία για κυστίτιδα, καθώς η οξεία κυστίτιδα γίνεται συχνά μια χρόνια μορφή χωρίς την απαραίτητη θεραπεία. Η χρόνια κυστίτιδα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η θεραπεία λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να πραγματοποιείται μόνο υπό την καθοδήγηση ιατρού.

Σε περίπτωση επιδείνωσης της κυστίτιδας, μια γυναίκα πρέπει να παραμείνει στο κρεβάτι για τουλάχιστον τρία πόδια για μια ημέρα, προσπαθήστε να μην σηκώσετε καθόλου βάρη και να πλένετε συνεχώς με ζεστό νερό.

Κατά τη θεραπεία της κυστίτιδας, συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να τρώνε βακκίνια, τα οποία αποτελούν αποτελεσματική αντικατάσταση ορισμένων χαπιών κυστίτιδας.

Μια έγκυος γυναίκα πρέπει να ενδιαφέρεται πολύ για το θέμα της πρόληψης της κυστίτιδας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποφεύγει σοβαρή υποθερμία.

Άλλες λαϊκές θεραπείες για κυστίτιδα

Επιλογές για θεραπεία κυστίτιδας

Υπάρχουν μερικές αποτελεσματικές συνταγές που έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό στους ανθρώπους για τη θεραπεία της κυστίτιδας. Η ακόλουθη μέθοδος έχει ένα πολύ αισθητό αποτέλεσμα. Είναι απαραίτητο να πάρετε δύο μισά από ένα κόκκινο τούβλο και να το θερμάνετε δυνατά για να το βάλετε στη φωτιά. Μετά τη θέρμανση, τα μισά διπλώνονται σε μεταλλικό κάδο. Τα άκρα του κάδου πρέπει να τυλίγονται σε ένα πανί και να κάθονται πάνω από τον κάδο, το οποίο είναι τυλιγμένο σε μια μάλλινη κουβέρτα έτσι ώστε να καλύπτεται ολόκληρο το κάτω μέρος του σώματος. Η διαδικασία διαρκεί όσο μπορείτε να αισθανθείτε τη θερμότητα από τον κάδο.

Για να θεραπεύσει την κυστίτιδα, χρησιμοποιείται επίσης χυμός τεύτλων, ο οποίος προ-βράζεται στη φωτιά για πέντε λεπτά. Αυτός ο χυμός καταναλώνεται δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα.

Μια άλλη θεραπεία είναι το ζεστό γάλα που αναμιγνύεται με μερικές σταγόνες πίσσας σημύδας. Ένα τέτοιο φάρμακο πίνεται στο ένα τρίτο του ποτηριού τρεις φορές την ημέρα.

Επιπλέον, χρησιμοποιείται χυμός μαύρου ραπανάκι αναμεμιγμένος με ίσο μέρος μελιού για τη θεραπεία της κυστίτιδας. ένα μείγμα σπόρων σέλινου και μελιού.

Το Shilajit χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη θεραπεία της κυστίτιδας. Ένα διάλυμα ενός γραμμαρίου μούμια σε ένα ποτήρι νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ντους. Και από 0, 3 γραμμάρια μούμια και μισό κουταλάκι του γλυκού γάλακτος αναμεμιγμένο με αλεύρι, γίνονται κεριά, τα οποία πρέπει να εισαχθούν στον πρωκτό.

Το ελαιόλαδο είναι ένα χρήσιμο φάρμακο για την κυστίτιδα - πρέπει να λαμβάνεται μία κουταλιά της σούπας καθημερινά μισή ώρα πριν από τα γεύματα. Αρκετές φορές την ημέρα μπορείτε να πάρετε σκόνη μαϊντανού, η δόση της οποίας θα πρέπει να είναι πολύ μικρή - στην άκρη ενός μαχαιριού

Κυστίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

πώς να θεραπεύσετε την κυστίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η κυστίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκδηλώνεται λόγω μιας γενικής μείωσης της άμυνας του σώματος. Όταν μεταφέρετε ένα παιδί, αυτή η ασθένεια είναι συχνά πολύ δύσκολη. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η κυστίτιδα εμφανίζεται στο 10% των περιπτώσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες που πάσχουν από αυτή την ασθένεια υποφέρουν από κυστίτιδα ακόμη και πριν από την εγκυμοσύνη. Εάν μια γυναίκα έχει χρόνια μορφή κυστίτιδας, τότε η ασθένεια επιδεινώνεται λόγω μειωμένης ανοσίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κυστίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζεται επίσης στο πλαίσιο μιας απότομης μετατόπισης στο ορμονικό υπόβαθρο, των αλλαγών στη μικροχλωρίδα στον κόλπο.

Η σωστή προσέγγιση για τη θεραπεία λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται πολύ σημαντική. Η αυτοθεραπεία και η παραμέληση της θεραπείας ως τέτοια είναι πολύ επικίνδυνα για τις μέλλουσες μητέρες. Τέλος, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του πώς λειτουργεί το σώμα μιας εγκύου γυναίκας, η κυστίτιδα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο επικίνδυνων παθήσεων αργότερα. Επιπλέον, η έλλειψη θεραπείας για την ασθένεια μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω τη διαδικασία του τοκετού και να δυσχεράνει την πρόοδο. Οι γυναίκες που αγνόησαν τις εκδηλώσεις της κυστίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν πιο πιθανό να έχουν παιδιά με χαμηλό βάρος γέννησης.

Πρόληψη κυστίτιδας

Ως προληπτικό μέτρο, είναι σημαντικό να αποφύγετε την εκδήλωση των παραγόντων που είναι οι αιτίες της κυστίτιδας. Προκειμένου να μην μάθουμε από την προσωπική εμπειρία τι είναι η κυστίτιδα, είναι σημαντικό να μην αφήνουμε οξεία και παρατεταμένη υποθερμία και να μην καθυστερούμε την εκκένωση της ουροδόχου κύστης. Η υγιεινή των γεννητικών οργάνων, καθώς και η πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης. Οι άνθρωποι που περνούν το μεγαλύτερο μέρος των ωρών εργασίας τους σε καθιστή θέση πρέπει σίγουρα να εναλλάσσουν την ημέρα τους με τακτικά λεπτά προθέρμανσης. Είναι απαραίτητη η έγκαιρη θεραπεία όλων των φλεγμονωδών ασθενειών, ενώ η θεραπεία πρέπει να συνταγογραφείται και να πραγματοποιείται πλήρως από έναν ειδικό.

Επιπλοκές μιας κυστίτιδας

Η ανερχόμενη πυελονεφρίτιδα γίνεται η πιο κοινή και επικίνδυνη επιπλοκή της κυστίτιδας. Με μια οξεία φλεγμονώδη διαδικασία της ουροδόχου κύστης, οι λειτουργίες της εξασθενούν, ως αποτέλεσμα της οποίας εμφανίζεται η κυστεοειδής παλινδρόμηση. Με παρόμοιο φαινόμενο, κατά τη διάρκεια των συσπάσεων της ουροδόχου κύστης, τα ούρα εισέρχονται στον ουρητήρα και ακόμη και στη νεφρική λεκάνη. Λόγω του βλεννογόνου οιδήματος, η ενδομυϊκή τομή συμπιέζεται και η διέλευση των ούρων διαταράσσεται. Ως αποτέλεσμα, η πίεση στη λεκάνη αυξάνεται και ο ασθενής αρχίζει να αναπτύσσει οξεία πυελονεφρίτιδα. Μια τέτοια επιπλοκή πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο σε ειδικό νοσοκομείο.