Κυστίτιδα στους άνδρες συμπτώματα και θεραπεία φαρμάκων

Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος που προκαλεί φλεγμονή της ουροδόχου κύστης - μια ασθένεια με "πρόσωπο γυναίκας"Η εκδήλωση της κυστίτιδας στους άνδρες, ένα μάλλον σπάνιο φαινόμενο, εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες που έχουν περάσει το όριο των σαράντα ετών.

Η εμφάνιση κυστίτιδας στους άνδρες

Η άτυπη φύση της αρσενικής κυστίτιδας εξηγείται από τη δομή της αρσενικής ουρήθρας. Η αρσενική ουρήθρα έχει μακρύτερη, στενότερη και κυρτή ανατομία για να παγιδεύσει λοιμώξεις στην ουρήθρα και να την εμποδίσει να εισέλθει στη φυσική δεξαμενή ούρων. Η έναρξη της αρσενικής κυστίτιδας διευκολύνεται από υπέρυθρους φραγμούς - ασθένειες που προκαλούν υδρονέφρωση. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε τη θεραπεία της κυστίτιδας στους άνδρες εγκαίρως όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Δεν πρέπει να αναβάλλετε το ζήτημα της θεραπείας της κυστίτιδας και να αφήσετε τη διαδικασία - αυτό είναι γεμάτο επιπλοκές.

Αιτίες κυστίτιδας στους άνδρες

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε ασθένεια, η αρσενική κυστίτιδα συνήθως δεν συμβαίνει χωρίς λόγο. Τις περισσότερες φορές είναι μια δευτερογενής ασθένεια που εμφανίζεται στο πλαίσιο μιας ασθένειας. Το θέμα είναι ότι η ουρήθρα (ουρήθρα) στους άνδρες έχει σχετικά μεγάλο μήκος, καθώς και στενό και κυρτό σχήμα. Εξαιτίας αυτού, οι εξωτερικές λοιμώξεις ουσιαστικά δεν εισέρχονται στην ουροδόχο κύστη. Αυτό είναι δυνατό μόνο με ουρολογικούς χειρισμούς. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, μπορεί να φτάσει εκεί μέσω των λεμφικών ή αιμοφόρων αγγείων γειτονικών οργάνων (π. χ. ουρήθρα ή προστάτης). Οι αιτιολογικοί παράγοντες της λοίμωξης μπορεί να είναι ιοί, βακτήρια, πρωτόζωοι μύκητες (Candida).

Αιτίες της κυστίτιδας

Ωστόσο, όταν θεωρείτε ότι η ουροδόχος κύστη έχει εξαιρετικές ικανότητες καθαρισμού και ανοσία, γίνεται σαφές ότι τα βακτήρια από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Σε τελική ανάλυση, σχεδόν όλες οι λοιμώξεις που εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα εκκρίνονται συνήθως στα ούρα ή μπορούν να καταστραφούν εντελώς από τα ανοσοκύτταρα, τα οποία είναι οι καλύτεροι φύλακες του ανθρώπινου σώματος. Ως εκ τούτου, η κυστίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί στους άνδρες λόγω στάσιμων ούρων. Το γεγονός είναι ότι με την παρατεταμένη παρουσία παθογόνων βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη, το ίζημα τους ξεκινά στην επιφάνεια της βλεννογόνου μεμβράνης. Αρχίζετε να το κρατάτε με την πρώτη ευκαιρία, για παράδειγμα, ένα κρυολόγημα, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από μείωση της ανοσίας. Η εισαγωγή βακτηριδίων στη βλεννογόνο μεμβράνη οδηγεί στο ξέσπασμα της νόσου.

Μια διαταραχή της διέλευσης των ούρων (στασιμότητα των ούρων στον ουροποιητικό σωλήνα) εμφανίζεται συχνότερα σε δύο περιπτώσεις. Μερικές φορές υπάρχει στένωση της ουρήθρας λόγω φλεγμονώδους διαδικασίας (συνήθως μετά από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις) ή διεύρυνσης του προστάτη (με αδένωμα ή προστατίτιδα). Η κυστίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οξείες και χρόνιες μορφές. Μπορεί επίσης να διαφέρει ως προς τη φύση της ζημιάς στον τοίχο της ουροδόχου κύστης. Υπό αυτήν την έννοια, γίνεται διάκριση μεταξύ καταρροϊκής κυστίτιδας, η οποία εξελίσσεται με οίδημα και ερυθρότητα των βλεννογόνων, πυώδης κυστίτιδα, αιμορραγική έκκριση αίματος, ελκώδης κυστίτιδα και νεκρωτική νόσο που χαρακτηρίζεται από θάνατο ιστού.

Συμπτώματα κυστίτιδας στους άνδρες

Οξεία κυστίτιδα

Τα συμπτώματα της οξείας κυστίτιδας στους άνδρες είναι πολύ παρόμοια με αυτά της οξείας προστατίτιδας. Τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη ασθένεια ξεκινούν με επώδυνες αισθήσεις στην κάτω κοιλιακή χώρα. Επιπλέον, υπάρχει συχνή και επώδυνη ούρηση τόσο εκεί όσο και εκεί. Και δεδομένου ότι αυτές οι δύο ασθένειες εμφανίζονται συχνά ταυτόχρονα στους άνδρες, ο ίδιος ο ασθενής δεν μπορεί να διακρίνει από μόνος του.

Στην οξεία κυστίτιδα, ένα από τα συμπτώματα είναι μια πολύ μικρή ποσότητα ούρων. Αυτό το κάνει ερεθίζοντας τους νευρικούς υποδοχείς που βρίσκονται στην επένδυση της φλεγμονής της ουροδόχου κύστης. Με οξεία κυστίτιδα, τα ούρα γίνονται θολά, η οποία εμφανίζεται μετά την παρουσία μεγάλου αριθμού λευκοκυττάρων ή πύου σε αυτό. Μια μικρή ποσότητα αίματος μπορεί επίσης να απελευθερωθεί στο τέλος της ούρησης. Συχνά, αυτό το φαινόμενο μπορεί να εμφανίζεται συνεχώς. Στην ιατρική, αυτός ο τύπος κυστίτιδας ονομάζεται αιμορραγική.

Η γενική κατάσταση του άνδρα επιδεινώνεται επίσης. Νιώθει αδυναμία, αδιαθεσία, λήθαργο, μερικές φορές η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί. Εάν η οξεία κυστίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία, όλα τα σημεία θα εξαφανιστούν μετά από μια εβδομάδα. Ωστόσο, η ίδια η μόλυνση δεν πηγαίνει πουθενά, συμβάλλει στη μετάβαση από οξεία σε χρόνια κυστίτιδα.

Μια κοινή επιπλοκή της κυστίτιδας στους άνδρες είναι η πυελονεφρίτιδα, η οποία συνεπάγεται φλεγμονώδη νεφρική νόσο. Η μόλυνση μπορεί να ταξιδέψει στα νεφρά μέσω ανερχόμενων ουρητήρων εάν στα ούρα σταματήσει στην ουροδόχο κύστη.

Χρόνια κυστίτιδα

Με τη χρόνια κυστίτιδα, ένας άντρας μπορεί είτε να μην αισθανθεί συμπτώματα ή να αισθανθεί τις συχνές ή σταθερές, αλλά όχι πολύ έντονες εκδηλώσεις του. Με χρόνια κυστίτιδα σε έναν άνδρα, τα συμπτώματα είναι συχνά ή σταθερά, ενώ συχνά αναμιγνύονται με συμπτώματα ασθενειών του προστάτη.

Οι ασθενείς με χρόνια κυστίτιδα βασανίζονται συχνότερα από μέτριο πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα, συχνή και επώδυνη ούρηση. Αυτό συμβαίνει επειδή η κύστη συρρικνώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν μπορεί να συγκεντρώσει μεγάλη ποσότητα ούρων.

Διάγνωση κυστίτιδας στους άνδρες

Διάγνωση κυστίτιδας

Οι άνδρες με υποψία κυστίτιδας πρέπει να εξετάζονται από ουρολόγο. Ο γιατρός διευθύνει:

 • Η ψηλάφηση του όσχεου;
 • εξέταση των γεννητικών οργάνων και του προστάτη;
 • βακτηριολογική καλλιέργεια ουρήθρας και επιχρίσματα ούρων
 • Ξύσιμο PCR για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
 • γενική ούρηση.

Με τη βοήθεια της έρευνας, ένας ειδικός επιβεβαιώνει ή αμφισβητεί την εμπλοκή της orchiepididymitis, phimosis ή prostatitis στην εμφάνιση κυστίτιδας. Η ανίχνευση λευκοκυττάρων, ερυθροκυττάρων, επιθηλίου και βλέννας σε μεγάλες ποσότητες στα ούρα υποδηλώνει την παρουσία φλεγμονώδους διαδικασίας. Μια όξινη αντίδραση των ούρων εμφανίζεται με φυματίωση κυστίτιδα.

Η ουροφλομετρία αποκλείει την οργανική απόφραξη και η ουροδυναμική εξέταση επιβεβαιώνει ή αποκλείει τη δυσλειτουργία του στροφείου. Ο υπέρηχος των νεφρών και του προστάτη συνταγογραφείται σε ασθενείς με οξεία μορφή της νόσου. Η κυστεοσκόπηση συνταγογραφείται σε ασθενείς με χρόνια μορφή της νόσου. Με την ενδοσκοπική εξέταση, μπορείτε να εντοπίσετε όγκους, πέτρες και ξένα σώματα, να προσδιορίσετε το σχήμα της φλεγμονής και να κάνετε βιοψία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει στον ασθενή έναν πολυπύρηνο κυστεουρογράφο.

Θεραπεία της κυστίτιδας στους άνδρες

Θεραπεία της κυστίτιδας στους άνδρες - Τα ακόλουθα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κυστίτιδας στο ισχυρότερο σεξ:

 • Αντιβιοτικά με ουροαντιπτικά αποτελέσματα - κεφαλοσπορίνες, φθοροκινολόλες, μακρολίδες, νιτροφουράνια. Η επιλογή του παράγοντα βασίζεται στα αποτελέσματα του βακτηριολογικού εμβολιασμού. Εάν δεν έγινε, τότε θα συνταγογραφηθεί ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων. Είναι απαραίτητο να λαμβάνετε αντιβιοτικά για 5-7 ημέρες.
 • Φυτικά φάρμακα που έχουν πολύπλοκο αντίκτυπο στην εργασία του ουροποιητικού συστήματος. Ανακουφίζουν τη φλεγμονή, απολυμαίνουν τους βλεννογόνους και έχουν διουρητικό αποτέλεσμα. Πρέπει να πίνουν για 10-14 ημέρες.
 • ανακουφιστικά - αντισπασμωδικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα που βοηθούν στην ανακούφιση της δυσφορίας.
 • ανοσοδιεγερτικά. Είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της άμυνας του σώματος και την πρόληψη της κυστίτιδας στο μέλλον.

Στην οξεία φάση της κυστίτιδας, ένας άντρας πρέπει να διατηρεί την ανάπαυση στο κρεβάτι και να αποκλείει τη σεξουαλική επαφή. Είναι σημαντικό να πίνετε πολύ - 2 - 2, 5 λίτρα την ημέρα. Το τσάι που παρασκευάζεται από φύλλα bearberry, cranberry και αλογουρά, χυμό βακκίνιου, ζωμό ροδαλού ισχίου και μεταλλικό νερό είναι χρήσιμο. Το μενού πρέπει να αποκλείει πικάντικα, λιπαρά, αλμυρά, τουρσί, τηγανητά και ξινά τρόφιμα, καθώς και αλκοόλ.

Οι πρόσθετες μέθοδοι μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • έκπλυση της ουροδόχου κύστης με αντισηπτικά (μέσω της ουρήθρας).
 • Φυσιοθεραπεία (στο στάδιο της ανάρρωσης) - UHF, θεραπεία υπερήχων, ηλεκτροφόρηση, μαγνητοθεραπεία, θεραπεία λάσπης.

Είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί ολόκληρη η πορεία της θεραπείας που έχει συνταγογραφηθεί από τον γιατρό.

Η διακοπή της μετά την ανακούφιση της νόσου μπορεί να οδηγήσει στη μετάβαση της κυστίτιδας σε χρόνια μορφή. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί προσοχή στη θεραπεία των ασθενειών που προκαλούν φλεγμονή της ουροδόχου κύστης.

Συνταγές παραδοσιακής ιατρικής για τη θεραπεία της κυστίτιδας στους άνδρες

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την καταπολέμηση της κυστίτιδας στο οπλοστάσιο της παραδοσιακής ιατρικής και ένας συνδυασμός μη παραδοσιακών και φαρμακευτικών θεραπειών για την αρσενική κυστίτιδα είναι ευπρόσδεκτος. Η χρήση φαρμακευτικών βοτάνων βοηθά στην ενίσχυση ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο συχνά γίνεται μια από τις αιτίες της νόσου, ανακουφίζει τη φλεγμονή και ανακουφίζει από τον πόνο. Τα φυτικά συμπληρώματα είναι επίσης αποτελεσματικά στην καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων.

Παραδοσιακές συνταγές ιατρικής
 • Ρίξτε 1 φλιτζάνι βραστό νερό πάνω από 1 κουταλάκι του γλυκού. Echinacea, αφήστε για τουλάχιστον 3 ώρες. Πίνετε μισό ποτήρι έγχυσης το πρωί και το βράδυ. Το Echinacea έχει ισχυρό αντιικό αποτέλεσμα, με τακτική χρήση, αυξάνει την ανοσία και ανακουφίζει από τη φλεγμονή.
 • 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο ρίξτε ένα ποτήρι κρύο νερό, βράστε για 5 λεπτά, πιείτε 1 ποτήρι έγχυσης 3 φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα.
 • Οι σπόροι κολοκύθας βοηθούν στην κυστίτιδα, τρώτε 1 ποτήρι την ημέρα για 1 εβδομάδα.
 • 2
 • πίνακας. Κουταλιές της σούπας μείγμα φύλλων φασκόμηλου (1 μέρος), μαύρη σταφίδα και κορδόνι (2 μέρη το καθένα) ρίχνουν 1, 5 λίτρα βραστό νερό, επιμένουν σε ένα θερμό για 1-2 ώρες. Σουρώστε την έγχυση και πάρτε μισό ποτήρι 3-4 φορές την ημέρα για μια εβδομάδα.
 • Ρίξτε μπουμπούκια με βότκα σε αναλογία 1: 10 και αφήστε το να βυθιστεί για 10 ημέρες. Πάρτε 25-30 σταγόνες 3 φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες.
 • Ο χυμός των βακκίνιων είναι καλός για τη θεραπεία ασθενειών του ουροποιητικού συστήματος. Διαλύστε 2-3 πίνακες. Κουταλιά της σούπας χυμό σε μισό ποτήρι νερό, προσθέστε 1 τραπέζι. ένα κουτάλι μέλι. Πάρτε ένα κοκτέιλ βιταμινών τρεις φορές την ημέρα για 1-2 εβδομάδες.
 • Ρίξτε 1 ποτήρι καλά πλυμένο κεχρί, 3 ποτήρια νερό και αφήστε το να βράσει όλη τη νύχτα. Σουρώνουμε, πίνουμε μισό ποτήρι 3-4 φορές την ημέρα. Αυτή η έγχυση ανακουφίζει γρήγορα τον πόνο, η διάρκεια του μαθήματος είναι 1 εβδομάδα.
 • 1 πίνακας. Ρίχνουμε μια κουταλιά φύλλα βακκίνιου με ένα ποτήρι βραστό νερό, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, καλύπτουμε με καπάκι. Σουρώστε την ψυχρή έγχυση και πιείτε ένα ποτήρι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η έγχυση έχει διουρητικό αποτέλεσμα.
 • Η έγχυση bearberry που γίνεται σύμφωνα με την ίδια συνταγή (η μόνη διαφορά είναι ότι βράζετε για 5 λεπτά και προσθέτετε λίγη συνηθισμένη σόδα) βοηθά επίσης στην απομάκρυνση του υγρού.
 • Ανακατέψτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το τριμμένο μήλο και το μέλι σε ίσες ποσότητες. Πάρτε πριν από τα γεύματα, αλλά μαγειρέψτε ξανά κάθε φορά. Η μέθοδος βοηθά στην ενίσχυση της ουροδόχου κύστης.
 • Βράστε 1 ποτήρι βρώμης σε υδατόλουτρο γεμάτο με δύο ποτήρια νερό μέχρι να εξατμιστεί το μισό υγρό. 1 προσθήκη πίνακα. μια κουταλιά μέλι, πάρτε μισό ποτήρι πριν από τα γεύματα.
 • 2 πίνακας. Κουτάλια λυκίσκου ρίχνουμε 2 φλιτζάνια βραστό νερό. Περάστε τουλάχιστον 2 ώρες. Πάρτε τη διηθημένη έγχυση πριν από τα γεύματα.

Όλες οι παραπάνω μέθοδοι αντιμετώπισης λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης στο σπίτι είναι αποτελεσματικές μόνο εάν χρησιμοποιούνται τακτικά.

Πρόληψη κυστίτιδας στους άνδρες

Πρόληψη κυστίτιδας

Δεν θέλετε καμία σχέση με την κυστίτιδα; Αυτό δεν είναι δύσκολο! Αρκεί να ακολουθήσετε τους βασικούς κανόνες:

 • Δώστε προσοχή στην οικεία υγιεινή (πλύνετε 1-2 φορές την ημέρα).
 • μην κάθεστε σε κρύες επιφάνειες για ώρες και γενικά αποκλείετε τυχόν υποθερμία.
 • έγκαιρη θεραπεία όλων των αναδυόμενων ασθενειών (ασθένειες των νεφρών, των γεννητικών οργάνων, διαφόρων τύπων φλεγμονής).
 • Μην συγκρατήσετε την ούρηση, αδειάστε την ουροδόχο κύστη σας εάν το επιθυμείτε.
 • πίνετε 7-8 ποτήρια νερό την ημέρα.
 • Το
 • απορρίπτει τα σφιχτά παντελόνια και τα συνθετικά εσώρουχα.

Η κυστίτιδα μπορεί να θεραπευτεί! Για να θεραπεύσω και να ξεχάσω για πάντα πώς έτρεξα στο μπάνιο εκατό φορές την ημέρα, ένιωθα ντροπή και δεν μπορούσα καν να περπατήσω σαν άνθρωπος.

Υπάρχει μόνο μία πάθηση: πλήρης θεραπεία. Και πώς είσαι εδώ: πήγατε στο νοσοκομείο, ο γιατρός συνταγογράφησε χάπια, ο ασθενής τα έπινε για λίγες μέρες, ένιωθε καλύτερα, οπότε τι; Αυτό είναι σωστό, με μια χαρούμενη κραυγή «Hurray! Είμαι σωσμένος! "Πετάτε το υπόλοιπο φάρμακο στον κάδο απορριμμάτων.

Μετά από μερικές εβδομάδες επανέρχεται η ύπουλη πληγή. Παρεμπιπτόντως, κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας, κατάφερε να αναπτύξει κύτταρα ανθεκτικά στα φάρμακα με τα οποία προσπάθησαν να της ασβέσουν. Τι θα καλύψουμε τώρα; Και αυτό έκανε τον γιατρό να σκεφτεί, να αποφύγει.

Έτσι, η θεραπεία καθυστερεί κατά χρόνια. Αν και η ασθένεια θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε μερικές εβδομάδες. Επομένως, πρέπει να ακολουθήσετε αμέσως όλες τις συστάσεις του γιατρού. Ανευ όρων. Τότε το αποτέλεσμα είναι καλύτερο νωρίτερα.