Τι αντιβιοτικά πρέπει να πάρετε για κυστίτιδα στις γυναίκες

Η κυστίτιδα είναι μια κοινή ασθένεια της ουροδόχου κύστης. Η φλεγμονή της επένδυσης της ουροδόχου κύστης προκαλείται από παθογόνα.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ανατομικής δομής της ουρογεννητικής συσκευής. Η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης συνοδεύεται από οξύ πόνο, για να απαλλαγούμε από τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για την κυστίτιδα στις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι τα μικρόβια μπορούν να καταστραφούν γρήγορα και ο πόνος μπορεί να ανακουφιστεί κατά τη διάρκεια μιας επιδεινούμενης ασθένειας.

Για να είναι αποτελεσματική η διαδικασία θεραπείας, θα πρέπει να τηρείτε αυστηρά τις συστάσεις του γιατρού. Μια ανεξάρτητα επιλεγμένη θεραπεία μπορεί να είναι αναποτελεσματική και να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες.

Συμπτώματα

Αυτή η ασθένεια καθορίζεται από τα ακόλουθα κριτήρια:

 • συχνή ώθηση για ούρηση, παρά την ώρα της ημέρας, με λίγο υγρό να ρέει
 • Η διαδικασία ούρησης συνοδεύεται από επώδυνες αισθήσεις στην κάτω κοιλιακή χώρα και στα γεννητικά όργανα (κάψιμο και κράμπες).
 • συχνά η επιθυμία για ούρηση είναι λάθος.
 • στα ούρα, στην αιματουρία (αιματηρή απόρριψη), στα ούρα με άσχημη οσμή.
 • πόνος που εκπέμπει στην κάτω πλάτη στην κάτω κοιλιακή χώρα
 • Μια οξεία μορφή κυστίτιδας εμφανίζεται με ναυτία, πονοκέφαλο και πυρετό.

Τις περισσότερες φορές, η κυστίτιδα ξεκινά αφού τα παθογόνα βακτήρια εισέλθουν στην ουρήθρα. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται αντιβιοτική θεραπεία για την καταστροφή της παθογόνου χλωρίδας.

Ποια αντιβιοτικά είναι κατάλληλα για θεραπεία;

Η επιλογή του αντιμικροβιακού παράγοντα είναι εμπειρική λόγω ενός προβλέψιμου εύρους παθογόνων που προκαλούν φλεγμονή.

Ωστόσο, στο φάρμακο τοποθετούνται ορισμένες απαιτήσεις:

 • Τα αντιβιοτικά κατά της κυστίτιδας και της ουρηθρίτιδας στις γυναίκες πρέπει να έχουν το ευρύτερο δυνατό φάσμα δράσης και να καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των παθογόνων.
 • παράγουν υψηλές συγκεντρώσεις στα ούρα.
 • έχουν χαμηλό δείκτη αντίστασης στην παθογόνο χλωρίδα.
 • πρέπει να είναι απαλλαγμένο από νεφροτοξικότητα.

Προς το παρόν συνιστάται η συνταγογράφηση αντιβιοτικών για κυστίτιδα σε γυναίκες σε σύντομες σειρές μαθημάτων. Αυτό το θεραπευτικό σχήμα έχει αποδειχθεί και δείχνει υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας. Τα μακροπρόθεσμα μαθήματα συνταγογραφούνται για σοβαρές χρόνιες μορφές με συχνές υποτροπές. Όσον αφορά τη διάρκεια, γίνεται διάκριση μεταξύ τριών και επτά ημερών μαθημάτων.

Λήψη αντιβιοτικών για τη θεραπεία της κυστίτιδας

Μια εφάπαξ δόση του φαρμάκου είναι συνήθως αναποτελεσματική και ενέχει υψηλό κίνδυνο εκ νέου φλεγμονής ή ολικής έλλειψης κλινικής επίδρασης μετά τη χορήγηση. Μια τέτοια θεραπεία είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση ήπιας οξείας κυστίτιδας που έχει συμβεί για πρώτη φορά.

Λίστα αντιβιοτικών για κυστίτιδα σε γυναίκες

Η επιλογή ενός φαρμάκου εξαρτάται όχι μόνο από τον αιτιολογικό παράγοντα της νόσου, αλλά και από τη μορφή της πορείας του. Στην οξεία και χρόνια πορεία, διάφορα αντιβιοτικά για τη θεραπεία της κυστίτιδας σε γυναίκες μπορούν να συνταγογραφηθούν με ατομικό θεραπευτικό σχήμα.

Μια λίστα με τα 6 πιο δημοφιλή αντιβιοτικά για κυστίτιδα δίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Fosfomycin Θεωρείται το πιο αποτελεσματικό αντιβιοτικό ευρέος φάσματος και χρησιμοποιείται σε οξείες περιπτώσεις. Σε μορφή εναιωρήματος, απελευθερώνεται γρήγορα από την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή της φλεγμονής και αρχίζει να δρα στο σημείο της λοίμωξης. Δύο μέρες είναι αρκετές για πλήρη ανάκαμψη. Η χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι δυνατή.
Norfloxacin Φθοροκινολόνες δεύτερης γενιάς. Εάν οι αιτιολογικοί παράγοντες της νόσου είναι ανθεκτικοί σε άλλα αντιβακτηριακά φάρμακα, θα δείξει καλά αποτελέσματα και θα εξαλείψει τις οδυνηρές αισθήσεις. Μορφή έκδοσης - Tablet.
Ροξιθρομυκίνη Κατηγορία μακρολιδίου, αποτελεσματική κατά των θετικών κατά gram και αρνητικών κατά gram βακτηρίων. Η θεραπεία διαρκεί μια εβδομάδα. Η δοσολογία είναι 150 mg ανά ημέρα.
Πιπεριδικό οξύ Αναφέρεται σε κινολόνες. Ανάλογα με τη δοσολογία, έχει βακτηριοκτόνο (μεγάλες δόσεις) ή βακτηριοστατική (μικρές δόσεις) δράση. Είναι κατασκευασμένο σε μορφή δισκίου, κεριά και κάψουλες είναι επίσης κατασκευασμένα. Αντενδείκνυται σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 6-10 ημέρες.
Φουραζιδίνη Η σειρά νιτροφουρανίου, χαρακτηριστικό αυτού του παράγοντα είναι η αργά αναπτυσσόμενη αντίσταση μικροοργανισμών, που σημαίνει υψηλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Η διάρκεια της θεραπείας είναι έως και 10 ημέρες, όλα εξαρτώνται από την πορεία της νόσου.
Ναλιδιξικό οξύ Επηρεάζει αρνητικά όλες τις κατηγορίες βακτηρίων που προκαλούν αλλαγές στο ουροποιητικό σύστημα. Ορίστε ένα μάθημα - μια εβδομάδα.

Πρέπει να συνταγογραφηθεί ο κατάλογος των αντιβιοτικών για την κυστίτιδα. Η φλεγμονή γίνεται εύκολα χρόνια ή εισβάλλει σε άλλα μέρη των ουρογεννητικών οργάνων. Μια κοινή επιπλοκή είναι η πυελονεφρίτιδα - φλεγμονή των νεφρών. Επομένως, πρέπει να πιείτε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μέχρι το τέλος.

Σημαντικό! Εάν η κυστίτιδα δεν εξαφανιστεί μετά τη λήψη αντιβιοτικών, αυτό σημαίνει ότι η δοσολογία είναι λανθασμένη, η πορεία δεν έχει ολοκληρωθεί ή το παθογόνο δεν έχει εντοπιστεί.

Πολλοί μικροοργανισμοί παρουσιάζουν υψηλό επίπεδο αντοχής στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται εναντίον τους. Επομένως, εάν δεν υπάρχει ανακούφιση από την πάθηση, είναι απαραίτητο να ανταλλάξετε τη θεραπεία για άλλο. Σε αυτήν την περίπτωση, συνήθως χρησιμοποιούνται φάρμακα από άλλη ομάδα.

Πενικιλίνες

Τα παρασκευάσματα πενικιλίνης χρησιμοποιούνται σε περιορισμένο βαθμό μόνο για κυστίτιδα. Αυτό οφείλεται στη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω της ανάπτυξης αντοχής σε μικροοργανισμούς. Ωστόσο, οι πενικιλίνες έχουν υψηλό ιστορικό ασφάλειας που τους επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν για θεραπεία σε παιδιά και έγκυες γυναίκες.

Τα συμπληρώματα αμοξικιλλίνης που περιέχουν κλαβουλανικό οξύ συνταγογραφούνται τώρα.

Κεφαλοσπορίνες

Οι κεφαλοσπορίνες είναι αντιβιοτικά βήτα-λακτάμης με βακτηριοκτόνο δράση. Σήμερα διακρίνονται 5 γενιές αυτών των φαρμάκων, αλλά μόνο τα πρώτα τρία χρησιμοποιούνται στην ουρολογία. Οι κεφαλοσπορίνες θεωρούνται ένα από τα ασφαλέστερα αντιβακτηριακά φάρμακα.

Τα ακόλουθα φάρμακα συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της κυστίτιδας:

ο διορισμός κεφαλοσπορινών για τη θεραπεία της κυστίτιδας
 • Cefuroxime.
 • Τα φάρμακα πρώτης γενιάς (κεφαζολίνη και άλλα) σπάνια χρησιμοποιούνται λόγω της αντοχής των μικροοργανισμών.

Το Cefuroxime συνταγογραφείται για ενήλικες μία φορά στα 0, 4 g ή δύο φορές την ημέρα στα 0, 2 g. Η δοσολογία για τα παιδιά εξαρτάται από την ηλικία και το σωματικό τους βάρος.

Τετρακυκλικές γραμμές

Αυτή η ομάδα φαρμάκων ανήκει σε συνθετικά αντιβιοτικά. Οι τετρακυκλίνες έχουν βακτηριοστατική δράση, δηλαδή αναστέλλουν την αναπαραγωγή μικροοργανισμών. Χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία της κυστίτιδας όταν η τυπική θεραπεία με φοσφομυκίνη και νιτροφουράνια έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική.

Συνήθως χρησιμοποιείται:

 • τετρακυκλίνη;
 • δοξυκυκλίνη.

Λαμβάνετε 0, 1 g δοξυκυκλίνης μία ή δύο φορές την ημέρα. Συνιστάται να παρακολουθείτε επιπλέον τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος κάθε 3 ημέρες μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Fosfomycin-Trometamol

Το φάρμακο έχει ισχυρή βακτηριοκτόνο δράση κατά των Escherichia coli, enterococci, staphylococci, Klebsiella, Proteus και άλλων παθογόνων, τα οποία παράγονται με τη μορφή σάκων σε σκόνη.

Αυτό το φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιείται μία φορά 2 ώρες μετά το γεύμα πριν πάτε για ύπνο. Σε αυτήν την περίπτωση, το περιεχόμενο του φακελίσκου πρέπει πρώτα να αναδεύεται σε μικρή ποσότητα νερού (περίπου το ένα τρίτο του ποτηριού). Μια εφάπαξ δόση ενηλίκου είναι 3, 0 g του φαρμάκου. Σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να επαναλάβετε το ραντεβού μετά από 24 ώρες.

Η φωσφομυκίνη πρακτικά δεν μεταβολίζεται στο σώμα του ασθενούς και απεκκρίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω των νεφρών. Ταυτόχρονα, η θεραπευτική συγκέντρωση του φαρμάκου επιτυγχάνεται στα ούρα 4-6 ώρες μετά την κατάποση, η οποία διαρκεί περισσότερο από δύο ημέρες. Επιπλέον, το φάρμακο έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • ευκολία μίας χρήσης.
 • χαμηλά ποσοστά παρενεργειών όταν χρησιμοποιούνται.
 • περιορισμένες αντενδείξεις (σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, παιδί κάτω των 5 ετών).
 • Το φάρμακο επιτρέπεται να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αντιβιοτικά για χρόνια κυστίτιδα

Εάν η λοίμωξη φτάσει στο χρόνιο στάδιο, η εμπειρική αντιβιοτική θεραπεία δεν είναι αποδεκτή. Πριν από τη συνταγογράφηση αντιβακτηριακών φαρμάκων, είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθεί μικροβιολογική εξέταση των ούρων. Χρησιμοποιείται επίσης για την εξέταση της αντοχής του βακτηριακού στελέχους σε ορισμένα φάρμακα. Αυτό επιτρέπει στον θεράποντα ιατρό να επιλέξει αντιβιοτικά για χρόνιες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης που είναι πιο αποτελεσματικά για έναν συγκεκριμένο ασθενή.

Πιστεύεται ότι αυτή η μορφή παθολογίας είναι σπάνια μια ασθένεια από μόνη της. Επομένως, σε έναν τέτοιο ασθενή, όχι μόνο τα γεννητικά όργανα, αλλά και άλλα συστήματα του σώματος πρέπει να εξεταστούν εκτενώς. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε πιθανές ανοσολογικές ασθένειες και πηγές χρόνιων λοιμώξεων στο σώμα.

Οι φθοροκινολόνες (σιπροφλοξασίνη, ofloxacin, norfloxacin) ή άλλα εφεδρικά φάρμακα από τη λίστα συνταγογραφούνται κυρίως - τετρακυκλίνες, κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς, μακρολίδες. Η περίοδος εισαγωγής είναι τουλάχιστον 7 ημέρες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να συμπληρώνεται με διάφορες μεθόδους θεραπείας χωρίς ναρκωτικά:

 • χειρουργική επέμβαση σε περίπτωση ανατομικών ελαττωμάτων και / ή παρουσία χρόνιων εστιών μόλυνσης.
 • προσεκτική υγιεινή.
 • επιλογή άνετων εσωρούχων.
 • θεραπεία ανοσολογικών ασθενειών;
 • προσωρινή απροθυμία να κάνουμε σεξ.

Αντενδείξεις

Τα αντιβιοτικά για την κυστίτιδα στις γυναίκες πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά την εξέταση της κλινικής εικόνας, τη διεξαγωγή διαγνωστικών μελετών και την ανάλυση της ευαισθησίας του αιτιολογικού παράγοντα της παθολογίας στις επιδράσεις μιας συγκεκριμένης ομάδας ουσιών. Η αυτοθεραπεία με αντιβιοτική θεραπεία δεν είναι αποδεκτή.

Τα περισσότερα αντιβιοτικά για τις γυναίκες έχουν τις ακόλουθες αντενδείξεις:

 • σοβαρή ηπατική δυσλειτουργία;
 • φλεγμονή των νεφρών;
 • εγκυμοσύνη;
 • η παρουσία αλλεργικών αντιδράσεων.
 • Προβλήματα με τη λειτουργία του καρδιακού μυός.

Πώς να πάρετε σωστά τα αντιβιοτικά

Κατά τη θεραπεία της κυστίτιδας με αντιβιοτικά, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε έναν αριθμό κανόνων για τη χρήση αντιβακτηριακών φαρμάκων που θα σας βοηθήσουν να υποβληθείτε σε θεραπεία χωρίς να βλάψετε το σώμα και να διατηρήσετε την υγεία σας:

 1. Θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο το φάρμακο που έχει συνταγογραφηθεί από τον θεράποντα ιατρό.
 2. Για υψηλή αποτελεσματικότητα της θεραπείας, είναι καλύτερο να εμβολιάσετε την μικροχλωρίδα εκ των προτέρων για να επιτύχετε αντοχή σε ομάδες φαρμάκων αντιμικροβιακών παραγόντων.
 3. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα χρονικά διαστήματα που ορίζει ο γιατρός μεταξύ της λήψης των χαπιών. Εάν η προθεσμία για τη λήψη του χαπιού έχει παρέλθει, τότε την επόμενη φορά δεν θα πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα του φαρμάκου. Είναι καλύτερα να πάρετε το φάρμακο μόλις το θυμηθείτε και στη συνέχεια να προχωρήσετε σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού.
 4. Μην παίρνετε αντιμικροβιακά φάρμακα με άδειο στομάχι, προκειμένου να αποφύγετε την εντατική επαφή της δραστικής ουσίας του φαρμάκου με το γαστρικό βλεννογόνο. Αυτό βοηθά στην αποφυγή ανεπιθύμητων φαινομένων από τα όργανα του γαστρεντερικού σωλήνα. Πριν χρησιμοποιήσετε αντιβιοτικά, θα πρέπει να έχετε ένα ελαφρύ σνακ.
 5. Τα αντιβιοτικά για κυστίτιδα πρέπει να λαμβάνονται για τουλάχιστον τρεις ημέρες και όχι περισσότερο από δύο εβδομάδες, κατά μέσο όρο 1 εβδομάδα. Η μακροχρόνια χρήση ναρκωτικών είναι δικαιολογημένη στους ηλικιωμένους, εάν ο ασθενής έχει υποτροπιάζον σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και στη θεραπεία ανδρών. Δεν πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας, ακόμη και αν έχουν εξαφανιστεί όλα τα παθολογικά σημάδια της νόσου.
 6. Μην ξεχάσετε να διαβάσετε το ένθετο του πακέτου πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία. Η οδηγία συνήθως υποδεικνύει την βέλτιστη παραλλαγή του υγρού που πίνει το φάρμακο.
 7. Τα προβιοτικά που συνιστά ο γιατρός σας πρέπει να λαμβάνονται καθ 'όλη τη διάρκεια της αντιμικροβιακής θεραπείας. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της φυσιολογικής ισορροπίας της μικροχλωρίδας.
 8. Το αλκοόλ, τα λιπαρά, τα τηγανητά, τα καπνιστά και τα όξινα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη λήψη αντιβιοτικών. Μια τέτοια δίαιτα θα πρέπει να ξεκινήσει μόλις ληφθεί το πρώτο χάπι.

Η σωστή χρήση αντιβιοτικών θα βοηθήσει στη διεξαγωγή της θεραπείας όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα και χωρίς την εμφάνιση ανεπιθύμητων αντιδράσεων από τον οργανισμό. Εκτός από τα αντιβακτηριακά φάρμακα, ο γιατρός περιλαμβάνει επίσης αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά, αντισπασμωδικά και, εάν είναι απαραίτητο, άλλες ομάδες φαρμάκων στο σύμπλεγμα θεραπείας.

Πρόσθετη θεραπεία

Συνιστάται ένα άφθονο καθεστώς κατανάλωσης με εξαίρεση τα αλκοολούχα ποτά, σόδα, ισχυρό και γλυκό τσάι και καφέ. Αποδεικνύεται η συμμόρφωση με τις βασικές αρχές της 5ης διατροφής Pevzner.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της περιοχής της βλάβης και τον αποκλεισμό των μεσολαβητών της φλεγμονής. Με οξεία κυστίτιδα, συνιστάται συστηματική αντιφλεγμονώδης θεραπεία (νιμεσουλίδη, δικλοφενάκη)Αυτά τα φάρμακα έχουν επίσης έντονα αναλγητικά και αντιπυρετικά αποτελέσματα.

Ως μέρος της θεραπείας της χρόνιας κυστίτιδας, η ουροδόχος κύστη πλένεται και προστίθενται αντιβακτηριακοί και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες. Χρησιμοποιήστε διαλύματα φουρακιλλίνης, βορικού οξέος, protargol, collargol.

 1. Με το σύνδρομο σοβαρού πόνου (ή κατακράτηση ούρων στους άνδρες), ενδείκνυται επίσης ο διορισμός αναλγητικών και αντισπασμωδικών (υδροχλωρική δροταβερίνη, υδροχλωρική πλατιτιλλίνη, υδροχλωρική παπαβερίνη).
 2. Για την εξάλειψη του οιδήματος, ενδείκνυται η χρήση αντιισταμινών (ναψιλική mebhydroline, λοραταδίνη, υδροχλωρική διφαινυδραμίνη).
 3. Η ανοσορυθμιστική θεραπεία είναι αποτελεσματική.
 4. Από την παραδοσιακή ιατρική, εμφανίζεται η χρήση εγχύσεων και τσαγιών από yarrow, χαμομήλι, βάλσαμο λεμονιού, feverfew, θυμάρι, βαλσαμόχορτο και μέντα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πολλά βότανα αντενδείκνυνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και ότι η φυτοθεραπεία δεν χρησιμοποιείται σε περίπτωση αλλεργικών αντιδράσεων σε αυτό το φυτό.