Κυστίτιδα: Αιτίες και συμπτώματα

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η κυστίτιδα αναπτύσσεται συχνά στις γυναίκες. Η φλεγμονή στην επένδυση της ουροδόχου κύστης προκύπτει λόγω των δομικών χαρακτηριστικών του σώματος - η ουρήθρα είναι πολύ ευρύτερη και μικρότερη, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανοδικές μολύνσεις την εισέρχονται γρηγορότερα. Σχεδόν το ήμισυ του γυναικείου πληθυσμού του πλανήτη έχει υποστεί κυστίτιδα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις ο λόγος δεν ήταν ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά η ακατάλληλη χρήση προϊόντων προσωπικής φροντίδας, η έλλειψη συνεχούς παρακολούθησης από έναν γυναικολόγο.

Κοιλιακός πόνος σε μια γυναίκα με κυστίτιδα

Η πλούσια εμπειρία των γυναικολόγων και των ουρολόγων στον τομέα αυτό κατέστησε δυνατή τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού καταλόγου διαδικασιών θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων των οξέων μορφών της νόσου. Έχετε συμπτώματα που ταιριάζουν με την περιγραφή των συμπτωμάτων της κυστίτιδας;

Γιατί η κυστίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες;

Ο κύριος λόγος είναι οι ιδιαιτερότητες της φυσιολογικής δομής του ουροποιητικού συστήματος. Η διείσδυση παθογόνων στην ουρήθρα και στην ουροδόχο κύστη γίνεται μέσω:

 • μια μικρή, ευρεία ουρήθρα κοντά στον πρωκτό.
 • την επίδραση των ορμονικών αλλαγών στην αποδυνάμωση των προστατευτικών λειτουργιών του σώματος ·
 • Εμμηνόπαυση, η οποία οδηγεί σε μείωση του επιπέδου των οιστρογόνων, εξασθένιση της επένδυσης της ουροδόχου κύστης (ατροφία).
 • τη σύνθετη δομή του αναπαραγωγικού συστήματος των γυναικών, που συμβάλλει στην ταχεία εξάπλωση λοιμώξεων και βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα και στην ανάπτυξη κυστίτιδας.

Γιατί αναπτύσσεται κυστίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, κάθε 10η έγκυος γυναίκα βλέπει σημάδια κυστίτιδας. Κατά τη μεταφορά ενός παιδιού, ο κίνδυνος φλεγμονωδών διεργασιών αυξάνεται πραγματικά. Μεταξύ των λόγων:

 • μειωμένη γενική ανοσία
 • Αλλαγές στα επίπεδα ορμονών.
 • Διεύρυνση της μήτρας
 • Επιδείνωση της παροχής αίματος στην κύστη και απώλεια τόνου της βλεννογόνου μεμβράνης (στασιμότητα και αναπαραγωγή μολυσματικών παραγόντων).

Ωστόσο, δεν μπορούν όλα τα χαρακτηριστικά του γυναικείου σώματος που περιγράψαμε να οδηγήσουν στην ανάπτυξη κυστίτιδας. Μπορείτε να υποψιάζεστε ότι έχετε κάποια ασθένεια εάν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • έντονη, συχνή ανάγκη ούρησης
 • Δυσφορία στη λεκάνη, το ηβικό οστό, την κάτω κοιλιακή χώρα
 • Αίσθημα καύσου στην ουρήθρα κατά την ούρηση
 • γενική αδιαθεσία, δηλητηρίαση του σώματος.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα ούρα σκουραίνουν, ιζήματα, θρόμβοι πύου και αίμα σε αυτόΟι ασθενείς μπορεί να παραπονούνται για πόνο στην πλάτη, πυρετό και έμετο.

Δεν συνιστούμε αυτοθεραπεία, ακόμα κι αν είστε βέβαιοι για την παρουσία της νόσου, επειδή έπληξε νωρίτερα. Για κάθε μορφή κυστίτιδας, ο γιατρός επιλέγει μια ατομική θεραπεία. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο ταξινόμησης της νόσου.

Οξεία κυστίτιδα στις γυναίκες

Η κύρια διάγνωση της κυστίτιδας περιλαμβάνει ιατρικές εξετάσεις και εξετάσεις. Τα αποτελέσματα της εξέτασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της μορφής με την οποία υπάρχει η ασθένεια: καταρροϊκό, αιμορραγικό ή ελκώδες.

 • Η καταρροϊκή μορφή χαρακτηρίζεται από βλάβη στα ανώτερα στρώματα της επένδυσης της ουροδόχου κύστης. Οίδημα και υπεραιμία αναπτύσσονται.
 • Η οξεία αιμορραγική μορφή προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων και συνοδεύεται από τη διείσδυση αίματος στα ούρα.
 • Η ελκώδης μορφή χαρακτηρίζεται από τη διείσδυση της φλεγμονής στον μυϊκό ιστό των οργάνων.

Σπουδαίος! Τα συμπτώματα της οξείας κυστίτιδας περιλαμβάνουν έντονο πόνο και κάψιμο κατά την ούρηση, δηλητηρίαση, πυρετό και πυώδη εκκένωση και αίμα στα ούρα.

Χρόνια κυστίτιδα στις γυναίκες

Αυτό το στάδιο της νόσου αναπτύσσεται εάν η πορεία της θεραπείας δεν έχει επιλεγεί σωστά ή εάν δεν ακολουθούνται οι συστάσεις του γιατρού. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το επίκεντρο της νόσου στο σώμα παραμένει ενεργό για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη και αφού έχουν περάσει τα έντονα συμπτώματα της κυστίτιδας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μην διακόψετε τη θεραπεία μετά τα πρώτα σημάδια απόσυρσης κυστίτιδας.

Η δεύτερη αιτία της χρόνιας μορφής κυστίτιδας είναι η καθυστερημένη διάγνωση ή μη θεραπευθείσες ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος (αιδοιοκολπίτιδα, πυελονεφρίτιδα, λοιμώξεις του αναπαραγωγικού συστήματος και των ουροποιητικών συστημάτων κ. λπ. ).

Η χρόνια κυστίτιδα μπορεί να εμφανιστεί χωρίς ορατά συμπτώματα. Οι παροξύνσεις παρατηρούνται δύο φορές το χρόνο, ακολουθούμενες από ύφεση. Δεν υπάρχουν συμπτώματα κυστίτιδας εκτός των περιόδων ασθένειας.

Οι κύριες αιτίες της ανάπτυξης κυστίτιδας (μορφές μόλυνσης)

 • Βακτήρια (κοινά παθογόνα: Escherichia coli, σταφυλόκοκκοι, στρεπτόκοκκοι).
 • Ιός (αναπτύσσεται στο πλαίσιο των τρεχουσών ιογενών ασθενειών που προκαλούνται από τη γρίπη, την παραϊνφλουέντσα, τον έρπη, τον αδενοϊό, τον κυτταρομεγαλοϊό, τον HPV)
 • Μύκητας (ο αιτιολογικός παράγοντας της Candida εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα και στο ουροποιητικό σύστημα από την ουρήθρα ή την στοματική κοιλότητα ή στην ουροδόχο κύστη μέσω καθετήρα)
 • Επίσης γνωστή είναι η παρασιτική μορφή (δεν είναι τυπική για την περιοχή μας), φάρμακα, αλλεργίες κ. λπ.

Στο ιατρικό κέντρο, μπορείτε να υποβληθείτε σε μια ολοκληρωμένη διάγνωση κυστίτιδας, η οποία περιλαμβάνει ιατρικό ιστορικό, εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων (συμπεριλαμβανομένης μιας ρητής μεθόδου αίματος και ούρησης). Μετά από σύσταση γιατρού, προσφέρουμε επίσης υπερηχογράφημα, κυστεοσκόπηση και ενδοσκόπηση.

Οι ειδικοί θα συνταγογραφήσουν ατομική θεραπεία και θα προτείνουν αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης της κυστίτιδας προκειμένου να αποφευχθεί η επανεμφάνισή της στο μέλλον.